Categorieën
Terminologie

Medische Pilot (MedPilot)

Een database waarin een klein deel van de medische woordenschat beschreven wordt op verschillende niveaus, van wetenschappelijk tot toegankelijk voor laaggeletterden. Ook verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse termen worden getoond.

De Medische Pilot is een bij wijze van experiment ingerichte database waarin een klein deel van de medische woordenschat beschreven wordt op verschillende niveaus, van wetenschappelijk tot toegankelijk voor laaggeletterden, en waarin ook verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse termen worden getoond.

ANW & SNOMED

152 indextermen zijn volledig bewerkt en beschikbaar voor export. Daarvan zijn 52 termen een hoofdindexwoord met een definitie en een uitgebreide beschrijving. De andere 100 termen zijn synoniemen van deze hoofdindexwoorden. Elke indexterm heeft een eigen INT-id dat is verbonden met een ANW-id (lemma in het Algemeen Nederlands Woordenboek) en indien mogelijk met een SNOMED-id (medisch begrip in het internationale medische terminologiestelsel SNOMED, beschikbaar gesteld door Nictiz.

Data: MedPilot

Een XLSX-bestand met de data is te downloaden via de website Taalmaterialen. Om de inhoud van de database weer te geven is er ook een gebruikersvriendelijke modus ontworpen, die dynamisch wordt gegenereerd door de inhoud van de werkdatabase. De werkomgeving van deze pilot in Lex’it is en blijft beschikbaar voor een eventueel vervolgproject. Wie deze omgeving zou willen gebruiken, kan contact opnemen met het secretariaat van het INT.


Applicaties/producten

Meer lezen